Kaffe, hjälper det mot rastlöshet?

Saker som hänt idag:

Jag cyklade till universitetet. Allt gick bra. Ingen dog. Tog en ny väg via kungsträdgården och Birger jarlsgatan och den var bättre. Slipper på så sätt korsningen Hamngatan/Regeringsgatan (= livsfarlig).

Köpte ett kollegieblock på Akademibokhandeln. Träffade M och fick en kaffe på Pressbyrån.

Var på introduktionsföreläsning med Statsrättsproffessor som var lite hippieaktig och pratade skit om Anna Odell och jämförde det med ett bombhot. Kanske inte helt ok. Släpigt var det också! Men ok för att vara juristprogrammet...

Hängde runt lite på Uni, skrev ut ett arbetsgivarintyg och cyklade hem. Velade tusen ggr fram och tillbaka om jag skulle sätta mig och läsa där, men beslutade mig tillslut att åka hem.

Ååh. Rastlösheten. Jag vill ha ett jobb tror jag. Ett sånt där en gör viktiga saker. Typ läkare eller statsminister. Jaja, det känns nog bättre i morgon. Eller så kommer det inte kännas bra på fyra år. Eller iaf två. Då vi inte får göra det vi vill.

Kommer nog aldrig enbart kunna tänka ur ett juridiskt perspektiv. Det går junte. Det är som att koppla bort en del av mig själv.

Nu dricker jag kaffe och försöker komma på ngt vettigt att göra. Och jag har saker att göra. Bara inte riktigt motivationen.

Ps. E kom hem nu!

Gratis är gott


Att älska

Kvinnor, andra, mig själv, kultur, musik, konst, film, serietecknare, feminism, F!, CF, te, kaffe, mat, iPhone, internet, min cykel, skogen, havet, det andra, icke-normen, vännerna, kärleken, sova, vila, jobba, äta, hångla, ligga, nörda, tatuera mig, rosa, röd, böcker, tidningar, texter, patti, PJ, feministerna, sa jag kärleken, och dig, och ibland lite mer. Glöm inte.

Such a perfect day. I'm glad I spent it with you.

<3

Eat.

Denna vecka har handlat mkt om mat. Allt från min fina fars experimerterande med nord-afrikanskt till karibiskt (väldigt gott) till att jag (eller B) upptäckte att en kan köpa sojakorv med bröd på gatuköket Gatukäket precis vid min busshållplats på slussen för tjugo spänn. Gissa om det kommer bli många sånna i vinterkylan.

Bra och goda saker som jag lagat är kronärtskocka med kantarell-sås, banan-milk-shake med mjölk och grädde (!!) och chili med inspiration från West Wing.



Nästa vecka blir det knäckebröd och vatten. Kanske eventuellt lite mos (!) på knäcket precis som på fattig och rika-dagen på dotteviksskolan. Det var snällt.

Scarlett

Läser om min Scarlett-besatthet 2008 och inser att jag fortfarande har en bild av henne på väggen. Den är himla fin och jag snodde den på tunnelbanan. Om den hade en pratbubbla i sig så skulle det stå: Sluta gnäll! Skärp dig! OK. Jag gör som du säger.

Som alla hipsters


Vänner för alltid i Arvika

En sak med att vara ledig en hel sommar är att en har så mycket tid. Tid att exempelvis träffa fina, fantastiska vänner, som liksom bara är så där på samma sätt, fast ändå inte som när vi hängde varje dag. Som om det var igår och inte över ett år sedan.

Gulle ni <3




Och livet under

Med inspiration av Tanja Suhininas blogginlägg När under livet gör ont - ett väldigt långt inlägg och det uppföljande När ditt underliv gör ont och din partner inte är en kokospalm skriver jag detta inlägg. Både för att jag själv fick mycket hjälp av dessa inlägg och förhoppningsvis kan hjälpa någon (?), men också för att kanske lära någon liten läkare på en vårdcentral någonstan en gnutta.

När jag var sjutton år fick jag min första urinvägsinfektion. Sen dess (jag är nu strax 27) har besvären fortsatt. Jag har haft återkommande urinvägsinfektioner och det har gjort ont och svidit återkommande i perioder. Nästan varje gång jag har varit hos en läkare har urinprovet visat att jag har haft urinvägsinfektion och jag har blivit hemskickad med antibiotika. När jag har försökt att säga: men, det kommer tillbaka ungefär en vecka efter jag slutat med antibiotika-kuren har läkarna oftast sagt: hm, ja, men ät den här kuren och hör av dig efteråt om besvären fortsätter. Det har oftast inneburit att jag har gått hem, ätit kuren och fått tillbaka besvären typ nån eller nåra veckor senare (om än inte alltid lika kraftiga) och väntat till det blir värre - kanske en till två månader senare - träffat en ny läkare som sagt samma sak och sen om igen tills jag tröttnade. När jag tröttnade gick det kanske ett halvår till ett år innan jag orkade ta tag i mig själv och gå till läkaren igen.

Jag har också fått en massa andra tips av läkarna, som att kissa efter samlag, drick surt, ha en värmekudde på magen osv. Men alla dessa metoder har endast, liksom antibiotikan gett kortvariga effekter.

För att beskriva hur det känns exakt, så vill jag upprätta en skala på 1, 2, 3. 1 är minst besvär, 3 mest.

På nivå 1 (som jag är på ungefär hela tiden med korta uppehåll) svider det lite, ej på ett jobbigt sätt oftast efter att jag har kissat. Det gör ont/svider när jag pressar mot urinröret.

På nivå 2 (som jag kommer till ca. 1 ggn i veckan) svider det extra mycket när jag har kissat och det fortsätter svida ett tag efteråt. Det är obehagligt när något kommer i närheten av urinröret.

På nivå 3 (som jag är på ca 1 ggn varannan månad, ibland oftare) svider det riktigt mycket efter att jag har kissat och jag känner mig matt och vill bara ligga ner. Ungefär som feber, men jag tror inte att jag har det. Om jag ex. går till skolan eller jobbet och inte vilar när jag känner så, kan det bli värre och jag känner att jag akut måste lägga mig ner under ett varmt täcke. Den mest intensiva smärtan går över på ca 10 min om jag ligger ner.

Det blir värre när jag är trött och stressad, ibland efter samlag och när jag har blivit nerkyld.

Det blir bättre när jag är utvilad, dricker mycket, har varma kläder på mig osv.

I vissa perioder har det nästan varit helt borta, men ändå funnits en känsla av att något är fel. Som att jag är extra känslig på något sätt.

För knappt ett år sedan fick jag en ordentlig släng av nivå 3 och tänkte: nu jävlar ska jag se till att det här blir bättre! Jag tog kontakt med en vårdcentral och fick en tid. Till min förtjusning var läkaren intresserad av vad jag hade och säga och sa: det verkar jobbigt, det får vi se till att gå vidare med. Förvånad, stapplade jag ut ur undersökningsrummet med antibiotika och ett återbesök två veckor senare. Om det inte hade blivit bättre då, sa läkaren att det fanns ett antal saker att göra. Hurra, tänkte jag.

Två veckor senare var det lite bättre, men inte helt bra. Läkaren gav mig då en plan: först skulle jag få en remiss till en gynekolog, för att kolla att allt stod rätt till gynekologiskt. Sen skulle jag, om det visade sig att jag var frisk på så sätt, få en remiss till en urulog - som kan göra olika undersökningar. Hon sa också att jag ex. också kunde få antibiotika som jag tog efter samlag osv.

Spännande var också att det visade sig på urinprovet att jag hade urinvägsinfektion igen, fast jag då inte kände så mkt. Läkaren hade också skickat provet innan på lab, så att vi visste exakt vilka bakterier det rörde sig om.

Något som läkaren också sa var att det inte handlade om hygien - vilket alla andra läkare hade sagt - utan de bakterier som ger urinvägsinfektion finns där hela tiden. När jag sa att jag inte visste hur ofta det var, så sa hon också att det är vanligt att en normaliserar smärtan - typ lär sig att leva med den. Och att jag, liksom de som får halsfluss eller nageltrång hela tiden har en svag punkt där. Det kändes bra på något sätt, som att det inte var farligt, utan bara tråkigt och jobbigt.

Jag fick tid hos gynekologen, som tyvärr inte alls var lika tillmötesgående. Det var faktiskt ett riktigt otrevligt besök. Hon frågade mig en massa heteronormativa frågor och sa att jag skulle tvätta mig efter samlag, typ. Sen gjorde hon en hårdhänt undersökning. Undersökningen visade i alla fall att det inte var något fel. Skönt.

Jag ringde tillbaka till vårdcentralen och fick prata med min läkare igen (hon hade bett mig ringa och fråga efter henne efter undersökningen hos gynekologen) och gav mig en remiss till urologen. Efter några omflyttningar av tider så kom jag äntligen dit.

Urologen var trevlig och verkade snäll. Bra, tänkte jag och slappnade av. Hon bad mig beskriva var det gjorde ont och ritade en bild där jag fick peka (mkt pedagogiskt!). Hon sa att i och med att jag inte upplever att jag någonsin haft ont i urinblåsan, utan bara i urinröret så är det inget farligt. Hon sa att det antagligen är så att det finns muskler runt urinröret som kan krampa - så att det gör ont och att jag är extra känslig på något sätt. Hon sa också att kroppen ibland efter en urinvägsinfektion inte riktigt kan släppa besvären, utan att de fortsätter och att det kan ha med ex. stress att göra. Hon sa att det inte är farligt, eller ens något medicinskt som de tar vidare, utan bara något som är jobbigt att ha. Hon sa att det var enormt vanligt med sådana besvär och att hon inte träffat någon som haft det hela sitt liv, utan under en viss period. Hon sa också att det gick att få behandling där de försöker vidga urinröret så att musklerna slappnar av och att smärtan därmed kan försvinna. Fungerar inte det kan man göra andra saker.

Jag frågade också om varför jag ändå uppvisade så många urinvägsinfektioner när problemet egentligen var något annat och då sa hon att det är väldigt vanligt med urinvägsinfektion och att jag i och med att jag var känslig, läs överkänslig i urinröret så kunde jag lätt få det.

Så där är jag nu. Vi får se hur det går.

Det jag tycker är intressant med hela den här processen är att alla läkare jag träffat inte har den här kunskapen om det nu är så vanligt. Hur svårt kan det vara?

Jag har iaf lärt mig. Ge fan inte upp - acceptera inte ett icke-svar - det finns svar. Det du känner känns fel, är fel. Lär dig att beskriva smärtan - var, hur, när.

My point is this, break's over.

Igår såg jag första och andra avsnittet av West Wing igen. Intressant nog så känns det inte som att se samma sak igen för att det är så mycket detaljer som en ändå missade första gången. Obs, jag har mkt svårt att se, höra, göra samma sak om igen. Är alldeles för rastlös.

Helgen bjöd inte bara på West Wingande utan både det ena och det andra. Tex. så var jag på secon-hand-shopping och köpte en tenniströja för 69,50 kr, var på förlovningsmiddag i Uppsala, fick en enormt god amerikansk pannkaksfrukost hos finaste familjen, drack öl med long time no seen-vänner och blev ganska på lyran, dansade en smula, åt indisk mat, såg Shortbus (himla bra film!) och lekte zombie/kunde inte göra annat på söndagen.

Peppad H på Secon-hand-shopping!



Finaste T med en tallrik full av amerikansk pannkaka, sirap, grädde och färska bär. SJUKT gott.





K och H ska se "normala" ut.



Öl på hemlig bakgård med bland annat nyflyttad K.



Lite senare.



Lite mer senare.

Lite senare ändå.



Idag är det måndag och jag har varit hos läkaren. Ska berätta mer om det snart.

Broöppningar och sånt som händer

Idag har jag cyklat igen. Först i inte rusningstrafik och sen i rusningstrafik. Gillar det första bättre, samt den vägen jag tog då, via söder mälarstrand istället för hornsgatan. Gillar inte det där med att vara mellan bilarna. Tänk om dom inte ser mig och kör rakt över. Kan inte klaga på Es räsercykel än så länge iaf. 10 min till slussen! Himla smidigt. På vägen fick jag stanna för en broöppning. Det är lite skojigt.

Har precis landat hemma, men ska snart bege mig igen. Med härliga tväris till Alvik för att dricka viin och äta maat med G. Det blir finemang det.

I morgon händer det något kul. Det liksom känns i magen. Tänk så det kan vara!


Boken

Jag skriver en bok. Om Feministisk projektledning. Hittills har jag skrivit 50 sidor. Den största anleningen till att jag skriver den är nog för att jag tycker att det skulle vara så himla tråkigt om tre år av fina fina Creative Feminism, med alla fantastiska studenter, föreläsare och utbildningsledningar bara skulle försvinna. Poff. Som om det aldrig fanns. Jag vill att det ska finnas kvar, dokumenterat, som metod. Därför skriver jag. Andra anledningar är att jag set det som ett bra verktyg att använda mig av när jag föreläser, kanske kan ge mig extraknäck vid sidan av skolan. En tredje anledning är att jag tänker att andra kan ansvända sig av metoden. Jaha, så nu vet ni. Ingen press hörrni. Det blir som det bli.

Å så kom hösten

Närå. Men man kan säga att den skickade ett lite brev och sa: hej, du glömmer väl inte att jag kommer snart. Här får du lite lägre temperatur, regn och åska som höst-förrätt. Typ.

Jag och K skulle iaf på utflykt idag, till den lilla skogen som ligger här bredvid. K anlände ca 11.34 och jag mötte henne (för annars så går det liksom inte att hitta till mig för alla (JÄVLA) byggen som gör att mitt hus är typ isolerat och inte går att gå till. Obs. jag är inte bitter över detta). Vi gick till Willy och handlade utflykts-mat och sen till busshållplatsen. K hade någon gång under vägen nämnt att det såg lite svart ut på himlen, men det hindrade inte oss obotliga optimister från att bege oss iväg. På vägen till busshållplatsen stänkte, obs. stänkte det lite regn på oss, men inge mer. Väl på busshållplatsen började det dock dugga och vi valde att ge upp. Ingen utflykt. Eller jo, hem till mig!

Hemma hos mig pratade vi om livet och lyckan och bestämde oss för att bli inspirerade. Inspirerade till att vilja göra saker. Kämpa för rättvisa och sånt. Vi tittade på youtube på mitt sugiga bredband, läste bang och filosoferade. Himla fint!

När den värsta åskan hade lagt sig tog vi bussen till stan. Gick i affärer utan att köpa ngt, för att det är lite skralt med cash just nu. Och gick sen också fram och tillbaka till vi hittade ett fik som vi skulle kunna tänka oss att fika på (vad är det med Stockholm och fik? Tips tack!). Fikade, läste DN, somnade nästan och sen hem igen.

Jag är banne mig himla glad för att ha en sån fin person i min släkt. Och visst ska vi skipa rättvisa, sen, du och jag!

Dos and donts

Som bekant har jag lite, en smula, ganska mycket beslutsångest. Som tur var är jag inte ensam. Läste i Es Filter, som låg på köksbordet att Lena Ph också har det. Skönt ändå: är det OK? Jag tycker att det är himla skönt att fråga andra och låta dem bestämma, eller i alla fall låta deras åsikter hjälpa mig att bestämma mig. Kanske är det mest för att jag är lat. Det är möjligt. Det krävs ändå ett gäng hjärnceller (och därmed energi) att ta ett beslut. Eller så är jag bara feg. Rädd för att inte kunna säga: men du sa ju... eller ja, men jag blev ju typ tvingad. Ja. Ok. Så nu ska jag ta ett par beslut här. Mitt framför nästan på er.

1. Ska jag åka till A nästa vecka? JA
2. Ska jag ta med mig min cykel tillbaka då? JA
3. Ska jag börja prenumerera på DN? JA
4. Ska jag paddla denna vecka? NEJ
5. Ska jag göra ett gratisjobb? JA

Hepp.

9.09

2011 skulle bli året med goda frukostar och jag kan säga att det banne mig har blivit det. Aldrig har jag ätit så många goda frukostar. Topp 3 är:

1. Berlins godaste frukost. Lagom mycket, allt hemgjort. Bröd, smör, olika ostar, äggröra, yoghurt, hallonsylt, äpple och kanel-mos, grönsaker, cappucino osv. på
Agentur 103, bar, Berlin
2. Malmös godaste vegetariska, ekologiska frukostbuffé. Med sju sorters musli, fil, hemgjord sylt, marmelad, bröd, ost, sallader, blåbärsscones, bullar, vilket kaffe du vill, röbets- eller vetegräsjuice på Chez Madame, café, Malmö
3. Bull och bubbelbrunch, ja nybakta bullar och champagne (iaf nästan), helt perfekt! Hos M i Alvik, Stockholm

Bubblare: Frukost på sängen. I Malmö, i Ks lägenhet. Av finaste.

@Berlin





@Chez Madame



@bubbelbrunch






Idag åt jag en tallrik fil med banan och müsli och drack en kopp kaffe med mjölk. Highlife!

Att cykla

Idag cyklade jag i Stockholm för första gången (! ja, det är sant). Det var sjukt jobbigt och helt fantastiskt. Jag hade ingen aning om att en kunde cykla fel så mkt. Tittade på en cykelkarta (den sa att jag skulle svänga 40 ggr) och tänkte: jaja, det kan väl inte vara så svårt. Typ 1 km senare: öh, var är jag? Fast det ordnade sig och jag kom fram till mitt möte endast 24 min för sent blöt av svett (och regn). Mycket ska en vara med om!

På hemvägen gick det lättare. Jag cyklade bara fel ca 5 ggr och kom fram mindre svettig och sjukt pepp på att frakta min cykel på ett SJ-tåg nästa vecka. Ja, det går! www.sj.se/cykel Måste bara cykla cykeln från Arvika till Karlstad, men det är ju lätt. Eh.

Något som slog mig var att jag verkligen har saknat att cykla. Cykla ger liksom en ny dimension på staden. En är gå, en är åka kollektivt, en är åka bil, en är åka flygplan, en är åka helicopter och en är att cykla. Då får en liksom uppleva allt i en ny hastighet.

Kan också konstatera att det var over-kill att springa 3 km innan cykelturen.

Utsikter och utsikter

Nära mig finns ett berg. Där kan en titta ut över storstan och känna att en är liten. Som en nål i en höstack. Det ska tydligen vara bra för psyket. Det är inte bra att vara instängd. Då kan en lätt tro att det är allt och att alla ens problem är viktigast i världen. Lite samma sak med politik tycker jag. Skönt att sätta mina problem i relation till något större, andra människor, strukturer.

För ett tag sen var jag helt säker på att jobba var grejen. Jag spådde lysande framtidsutsikter för mig själv och tvekade inte för att jobba, jobba, jobba lite mer. För att det var kul. Sen slutade det vara kul. Jag blev så där himla trött. Jag hade gett allt och lite mer och det var slut på migighet (mejighet). Jag behövde fylla på. Kunskap, inspiraition och sånt. Det känns faktiskt himla rätt. Rätt att inte behöva göra ngt jag inte vill. Sjukt rätt.



Starstruckness

Igår skrev ngn ngnstans att det känns som höst. Konstigt nog kändes det himla skönt. Ja ba: jag är trött på sommarlov! Jag vi gå i skolan nu! Så tack alla ni som börjar prata om höst redan nu (den 9onde aug, herregud).

Annars så har det hänt en massa sen sist. En kan tro att en hel sommar ledig innebär en massa slö och släng, men tre månader är lång tid och en hinner göra sjukt mkt saker. Jag har hunnit vara politisk och opolitisk och lat och arbetsam på samma gång.

Igår kom jag tillbaka till Stockholm efter en love-weekend i Malmöt. Det var himla fint. Det råkar vara det med den där Bj. Like everytime. Jag lämnade dessutom Pride-Stockholm för min heteroxexuella kärleksrelation. Det kändes rätt under omständigheterna, men får mig alltid att fundera kring saker. Kärlek och poltik, är det samma sak? Och i såfall vilken kärlek och vilken politik? Marknadsliberal politik och syskonkärlek? Monogam heterokärlek och lgbtq-politik?

Nä, jag skulle säga att det inte är samma sak. Nära ibland, långt ifrån ibland. Jag citerar fina T på den: "Kärlek och politik är nog inte samma sak, men en behöver kärlek för att orka arbeta politiskt"

Förresten blev jag starstruck en gång förra veckan. Typ tyst och ba: eh, nu går jag. Sen fick jag en kram och då kändes allt bra igen. Som att vi var kompisar. Det här med kloka och radikala människor. I löv them.

Alltså, kolla toppen dagen då två (2) besökare var på min blogg.

Fantastiskt!